tiistai 9. syyskuuta 2014

Haavetta toteuttamassa

Sisustusalan opintoja on nyt 1,5 viikkoa takana ja todella kivalta on vaikuttanut. Meidän luokka on aivan huippu (Terkut vaan tytöille ja meidän poitsulle!) ja näiden muutaman koulupäivän aikana olen oppinut jo monenlaisia taitoja. 

Opiskelen siis Koulutuskeskus Sedun kaksivuotisella yo-linjalla sisustusartesaaniksi. Koulutusohjelmani on Ympäristön suunnittelun ja rakentamisen ko, Sisustus ja tila. Koulutus alkoi itse asiassa jo elokuun alkupuolella, mutta minä hyppäsin mukaan vasta syyskuun alussa, kun sain opiskelupaikan täydennyshaun kautta. Hoksasin tämän mahdollisuuden hieman viime tipassa, mutta onneksi pääsin vielä mukaan.

Sisustusalan ammattiopinnot ovat olleet pitkäaikainen haaveeni, mutta vasta nyt uskalsin ottaa askeleen kohti unelmaani. Kaikki muutkin käytännönasiat loksahtivat kuin taikaiskusta kohdilleen. Olen todella onnellinen tästä mahdollisuudesta. Uskon, että sisustusartesaanin tutkinto täydentää hienosti aiempaa kaupallisen alan koulutustani.Koulun sivuilla on kerrottu hieman tarkemmin sisustus ja tila -artesaanin tutkinnosta: 

Opiskelu käsi- ja taideteollisuusalan sisustus ja tila -suuntautumisvaihtoehdossa edellyttää sinulta kiinnostusta sisustus- ja tilasuunnitteluun ja käden taitoihin. Oma-aloitteisuus, yrittäjähenkisyys, vuorovaikutustaidot ja luovuus, ovat taitoja, jotka auttavat alan opinnoissa ja ammatissa. 

Sisustus ja tila- suuntautumisvaihtoehdon artesaani hallitsee monipuolisesti sisustuksen vaihtuvilla elementeillä (sisustustekstiilit, valaisimet ym.) sekä kiinteillä ratkaisuilla (sisustusrakentamistyöt). Alan artesaani tuntee monipuolisesti kiinteän sisustuksen erilaiset pintarakenteet, materiaalit ja työtavat sekä suunnitteluprosessin kulun ja työprosessin suunnittelun. Hän tuntee sisustuksen tyylit, värit ja materiaalit sekä valaistuksen mahdollisuudet. Hän osaa käyttää tietojaan ja taitojaan luovasti ja ennakkoluulottomasti. Suunnittelu- ja valmistusprosessin hallinta ideasta hinnoitteluun ja markkinointiin sekä asiakassuhteiden hallinta kuuluvat artesaanin ammattitaitoon. 

Keskeistä opiskelusisältöä ovat: 
- sisustus vaihtuvilla elementeillä (sisustustekstiilit, valaisimet yms.)
- kiinteän sisustuksen erilaiset pintarakenteet, materiaali ja työtavat, valaistus
- sisustuksen tyylit, värit ja materiaalit
- tilasuunnittelu, suunnitteluprosessin kulku, työprosessin suunnittelu
- materiaalituntemus ja tilakohtaiset valinnat
- asiakastyöt, asiakassuhteet, hinnoittelu ja markkinointi
- projektityöskentely

Sisustus ja tila -suuntautumisvaihtoehdon artesaanin työmahdollisuudet ovat monipuoliset. Hän voi toimia mm. tiimin jäsenenä sisustus- ja rakennusprojekteissa, yrittäjänä, ammatinharjoittajana tai ohjaus- ja palvelutoiminnan tehtävissä sekä alan erikoisliikkeissä.

Lähde: sedu.fiHyppäsin todellakin vauhdista mukaan opintoihin ja pääsin heti ensimmäisenä koulupäivänä tapetoimaan ryhmäläisteni rakentamia seiniä. Tapettihommien jälkeen olemme mm. opetelleet piirtämään rakennuspiirustuksia perinteisesti omin pikku kätösin. 

Minusta tuntuu jo nyt, että nämä seuraavat pari vuotta tulevat olemaan yksi elämäni hauskimmista ja mielenkiintoisimmista ajanjaksoista. Raskastakin varmasti tulee olemaan, kun täytyy sovittaa opinnot ja perhe-elämä yhteen, mutta eiköhän kaikesta selvitä. Onneksi perheeni kannustaa minua kovasti. 

Kouluhommista kuulette varmasti tässä matkan varrella vielä monta kertaa. Huomasin myös heti, että opiskelu verottaa paljon aikaani ja voimiani ja varsinkin blogien lukeminen ja oman blogin päivittäminen on jäänyt aivan minimiin. Iltaisin ei vain jaksa enää istua koneella. Mutta ehkä tilanne tästä ajan kanssa tasoittuu.


Mitäs teidän lukijoiden syksyyn kuuluu? Aloititko sinäkin kenties opinnot tai jonkun muun uuden projektin?


Iloista viikkoa! <3

24 kommenttia:

 1. Voi vitsi mä oon iloinen sun puolestasi! Melkein tekisi itsekin mieli hakeutua noihin opintoihin, nyt olisi hyvä ajankohtakin, kun on vakityö eikä lapsia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihana! <3 Mieti nyt sinäkin tosissaan jos lähtisit opiskelemaan. Tuollaiset hyvät ajankohdat kannattaa hyödyntää jos vähäkin opiskelut kiinnostaa. :)

   Poista
 2. Onnea opiskeluihin ja kyllä kuulostaa kivalta! Mä niin haluisin oppia tapetoimaan ja nikkaroimaan kaikkea :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! <3 Meidän koulussa tosiaan oppii paljon myös käytännön hommia, vaikka suurin osa onkin teoriaa. Niin kivaa! :)

   Poista
 3. Iloa ja vitamiineja arkeen ja mukavia hetkiä opiskelun parissa :) Täällä kuumeisesti pohdin mikä haluaisin olla isona,nyt kun pitäisi jollain aikataululla palata työhön tai kouluun kotoa joten ihana seurata sivusta kun olet löytänyt sen sinun juttusi<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos! :) Tällä hetkellä minulla on niin hyvät fiilikset tuosta opiskelusta, että ainakin sitä voin suositella kaikille joiden elämäntilanne antaa myöden. :) Jos siis on vielä tarvetta lisäkoulutukselle tai haluaa vaihtaa alaa tms.

   Poista
 4. Niin huippua että sait unelmasi opiskelupaikan, onnea opintoihin. <3 Nyt on kyllä oikea nainen oikealla alalla ;)
  Kertoilehan lisää kun ennätät tuosta koulusta!

  Jenna :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos paljon Jenna kauniista sanoistasi! <3

   Poista
 5. Oih, onnea oikein paljon opiskeluun!

  VastaaPoista
 6. Kuulostaa ja näyttää aivan huipulta, onnea opintoihin! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenni! :) Nyt tuntuu että olen oikealla tiellä. <3

   Poista
 7. Vau, onnea opintoihin! :) tämä on ollut minunkin pitkäaikainen haaveeni ja kahden vuoden koulutus kuulostaa täysin mahdolliselta perhe-elämän keskellä. Omat opiskeluni saavat kyllä odottaa pari vuotta kunnes mieheni valmistuu, hän kun aloitti myös juuri koulun töiden ohessa. Kerro ihmeessä myöhemmin lisää miten koulu sujuu! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :) Kahden vuoden opiskelu on tosiaan ihan mahdollinen. Minullakaan ei ehkä enää olisi ollut mahdollisuutta pitkiin korkeakouluopintoihin. Yksi AMK-tutkinto kuitenkin jo löytyy. Mutta koskaan ei kannata sanoa ei koskaan. ;)

   Poista
 8. Voi vitsi kuulostaa hyvältä! Onnea hurjasti! :)

  VastaaPoista
 9. Opiskelen itse samaista alaa. On kyllä aivan huippua! Itse aloitin juuri toisen vuoden, eli valmistua pitäisi ensi toukokuussa. Aika mennyt hirvittävän nopeasti, mutta olen kyllä oppinutkin paljon. Ensimmäistä kertaa nautin koulun käynnistä täydellä sydämellä! Onnea sinullekin opiskelupaikasta, nauti täysin rinnoin. Innolla seuraan sinun opiskelujasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa! Kiitos kommentistasi! :) Olen siis oikealla tiellä. Tsemppiä opintoihisi! :)

   Poista
 10. Tsemppiä opintoihin ja muista välillä postaillakin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! :) Toki aina välillä postailen kunhan ennätän. :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...